Become a TFP Supporter Pool Math Forum Rules Pool School
Results 1 to 7 of 7

Thread: Sand Filter pump stopped working

  1. Back To Top    #1

    Join Date
    Jul 2015
    Location
    Temple, Tx
    Posts
    5

    Sand Filter pump stopped working

    I have an intex sf20110. When I turned the pump on it just made loud buzz but did nothing. This is the first time I've turned it on since last October. I checked for obstructions but found none. We bought the system a year ago. Any ideas what might be wrong and how to fix it? Thanks!
    Intex above ground 12x24 with sf20110 sand filter and salt water system

  2. Back To Top    #2

    TFP Guide

    Azgirl71's Avatar
    Join Date
    Apr 2015
    Location
    Sierra Vista, Az
    Posts
    2,586

    Re: Sand Filter pump stopped working

    Maybe try a deep clean on it and see if that helps.
    Deep Cleaning a Sand Filter

    I assume you have any shut off valves open so water is getting to it and it is set to filter mode and not closed.
    Lisa
    Intex AG vinyl 15' x 48" 4,300 gallons due to skimmer install, Krystal Clear SF pump combo 2800 GPH, Krystal Clear SWG, Pool Blaster Max vacuum, Hayward thru the wall skimmer, TF 100 test kit with speed stir, K 1766 Taylor salt test, My SLAM Process

  3. Back To Top    #3

    Join Date
    May 2012
    Location
    West Columbia,SC
    Posts
    51

    Re: Sand Filter pump stopped working

    If you left it outside last winter, it may have seized. Try unplugging it FIRST, then take out screws on base. Lift off cover, spray WD-40 on metal parts. Wait a few minutes. Plug in. Hit start button without touching any metal parts (and not while standing on any wet surface.) If it comes on, turn off, unplug and close everything up and screw everything down and you should be good. I was ready to buy a new pump when my Dad showed me this when I had an AGP.

  4. Back To Top    #4

    Join Date
    Jul 2015
    Location
    Temple, Tx
    Posts
    5

    Re: Sand Filter pump stopped working

    Yes the valves are open. I will give these solutions a try. Thanks folks!
    Intex above ground 12x24 with sf20110 sand filter and salt water system

  5. Back To Top    #5
    morzh's Avatar
    Join Date
    Jul 2015
    Location
    Jackson, NJ
    Posts
    238

    Re: Sand Filter pump stopped working

    If still does not start (make sure you can rotate the shaft) see if the start capacitor is maybe bad.

  6. Back To Top    #6

    Join Date
    Jul 2015
    Location
    Temple, Tx
    Posts
    5

    Re: Sand Filter pump stopped working

    Have to buy new system. Took mine apart and motor is totally seized up. I can buy the motor for $95 or the whole thing for $130. It's not worth $35 to me to mess with trying to install a new motor on it instead of just plugging in a who,e new working system. Live and learn - $130 is not too bad.
    Intex above ground 12x24 with sf20110 sand filter and salt water system

  7. Back To Top    #7
    morzh's Avatar
    Join Date
    Jul 2015
    Location
    Jackson, NJ
    Posts
    238

    Re: Sand Filter pump stopped working

    $130 is a trifle.
    Seasonal World rectangular pool, 27K gallons (data sheet), 25.3K calculated
    Jandy Stealth JHPU 2.0 PUMP, 2HP
    Jandy CL340 cartridge filter
    Pentair C320 inline chlorinator
    AquaComfort heatpump heater

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •